Спаржа стає популярнішою: історія жінки, яка першою на Херсонщині виростила продукт
Спаржу вирощують на різних континентах, а особливо цінують у Німеччині. Вона поступово входить у раціон і українців. Щоправда, наразі – лише гурманів.
Аспарагус – доволі недешевий продукт. Однак поціновувачі готові за нього плати чималі гроші, адже смак того вартий.
До теми Легкий рецепт страви зі спаржі та бекону, що підійде до святкового столу
Сезон спаржі стартував
Триває сезон всього 60 днів, тому шанувальникам незвичного смаку варто поспішити поласувати характерними пагонами і стравами з них.
Про аспарагус – така наукова назва спаржі – знає все Лариса Боден. Вона стала першою на Херсонщині, хто вирощує спаржу. На сьогодні в її господарстві – 50 гектарів цієї культури.
Там, де немає ще більших національних мереж, люди нам пишуть і просять надіслати ящик аспарагуса. Я думаю, що спаржа через пару років буде визнана в кожному селі та місті,
– запевнила Боден.
• Як збирають спаржу
Зараз на фермерських полях триває збір спаржі. Пагони зрізають звичайним ножем. В ящики спаржу складають дуже обережно, адже культура – тендітна.
У 2021 році фермерка планує зібрати 120 тонн врожаю спаржі. Вражає історія того, як жінка зайнялася цією культурою.
Спаржу збирають дуже швидко / Фото 24 канал
Все вирішило кохання
Перший аспарагус Лариса висадила в подарунок чоловікові-іноземцю.
"Мій чоловік – швед. Багато років тому він привозив аспарагус з Німеччини, де був у відрядженні. Я не могла зрозуміти, як це можна везти з Німеччини, але не можливо виростити тут", – розповіла жінка.
Ми вирішили посадити йому на подарунок на день народження. Там перших було 2 мішки, це було 2 тисячі коренів аспарагуса,
– зауважила Лариса Боден.
Не лише чоловік, а й друзі оцінили експеримент. Вже через рік захоплення переросло в бізнес.
Як вирощують спаржу в Україні
Аспарагус в Україні не сіють, а вирощують із голландської розсади. Врожай отримують аж на третій рік, поки сформується міцна коренева система.
Є декілька видів спаржі. Найбільший попит має зелена. Затяті гурмани ганяються за білою – вона росте під спеціальною плівкою. Час від часу поліетилен відкривають, а спаржу відкопують, наче трюфелі.
"Особливість продукту білого аспарагуса в тому, що якщо її залишити на 30 хвилин на сонці – вона почне рожевіти зверху. Через годину вона буде повністю рожева, а верхівки будуть фіолетові – все через те, що в ній теж є антоціан", – пояснила фермерка.
Варто прочитати Українські садівники вже постачають саджанці лохини в Італію
У великих фермерських господарствах спаржу миють, сортують та упаковують за належної температури. І вже такою вона потрапляє на полиці супермаркетів або відправляється клієнтам поштою.
Користь спаржі
В спаржі міститься величезна кількість мікроелементів, вітамінів. Її ще називають скарбом корисної клітковини. Однак задоволення – не з дешевих. За кілограм в Україні треба заплатити від 250 гривень.
Спаржу треба збирати дуже обережно / Фото 24 канал
Аспарагус можна їсти сирим або ж відварити. В ресторанах пропонують цілі спаржеві меню.
За даними експертів, наразі Україна переживає спаржевий бум. І з роками попит на неї тільки збільшуватиметься. Відтак прогнозують і обвал цін на делікатес.