Україна стрімко скорочує виробництво макаронів
Джерело:
УКАБЦьогоріч на ринку України частка вітчизняних макаронних виробів займе 66%, а імпортних – 34%. Але така різниця не відображає динаміки на ринку, бо протягом останніх 5 років в Україні спостерігається значне скорочення виробництва даного продукту.
У 2021 році в Україні, за попередніми прогнозми, буде вироблено близько 67,7 тисяч тонн макаронних виробів, що на 7% нижче показника-2020 та аж на 23% нижче показника 5-річної давнини.
Це цікаво! Українська компанія виробляє "здорові" бобові макарони
Тим часом, спостерігається тенденція до зростання імпортних поставок макаронних виробів, – відзначає експертка УКАБ Світлана Литвин. – За попередніми оцінками, в 2021 році в Україну буде імпортовано близько 49,1 тисяч тонн даного продукту, що на 7% менше аналогічного показника минулого року, але при цьому на 82% перевищує показник-2017.
Проте Литвин водночас акцентує увагу на позитивному моменті: половину імпортних поставок в Україну здійснює Італія, яка славиться своєю продукцією і є законодавцем кулінарної моди в даній галузі.
Найбільші країни-імпортери макаронних виробів в Україну
(відсотки від загального обсягу)
- Італія – 50%
- Туреччина – 21%
- Польща – 20%
- Латвія – 2%
- Китай – 2%
Український експорт
Україна, в свою чергу, також експортує макаронні вироби, але ці обсяги значно поступаються імпорту. За попередніми оцінками, в 2021 році наша країна експортує 5,4 тисяч тонн даного продукту, що на 48% перевищує аналогічний показник минулого року.
За перші 10 місяців 2021 року основними покупцями українських макаронних виробів були:
- Венесуела – 37%
- Молдова – 21%
- Литва – 7%
- Того – 7%
- Латвія – 4%