Мікрозелень – це тренд здорового харчування, про секрети вирощування, розповідає Vseroste.

Читайте також Як місяць кето-дієти може вплинути на ваше самопочуття: результати експерименту

Що таке мікрогрін?

Мікрогрін чи мікрозелень – це паростки овочевих рослин і трав, які вирощуються у спеціальних умовах. Вони містять велику кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів та амінокислот. Мікрозелень росте без використання добрив і стимуляторів, також вона є екологічно чистим і органічним продуктом.

Раніше мікрогрін використовували лише для оздоблення страв, але через деякий час з неї почали готувати окремі блюда.


Мікрогрін – ідеально підходить до бутербродів і салатів / Фото unsplash

Популярні культури, що вирощуються як мікрогрін

Можна вирощувати різні овочі, салати, трави, злакові та бобові культури. Але найбільш популярними є:

  • Рукола. Має гіркуватий смак, але завдяки цьому ідеально підходить для м'ясних і рибних страв. Мікрозелень руколи містить велику кількість аскорбінової кислоти та флавоноїдів.
  • Буряк. Додають часто до салатів. Він містить багато вітамінів, мікроелементів та позитивно впливає на травлення.
  • Редис. Підходить до м'ясних страв і салатів, адже має пікантний смак. Мікрозелень редису має багато мінералів, вітамінів і мікроелементів.
  • Соняшник. Має приємний аромат і солодкуватий смак. Додають до салатів, м'ясних страв і супів.
  • Шніт-цибуля. Має м'який цибульний смак і аромат, ідеально підходить для закусок.
  • Горох. Ця мікрозелень має солодкуватий смак і свіжий аромат. Ідеально підходить для різних салатів і бутербродів. Вона багата протеїном, вітамінами А, В, С, Е, клітковиною та фосфором.

Як вирощувати мікрозелень

Найбільша перевага мікрозелені в тому, що її можна вирощувати без ґрунту. Для того, щоб проростити будь-який мікрогрін потрібно: лоток, марля або тонка бавовняна тканина, насіння та пульверизатор.


Мікрозелень дуже легко вирощувати / Фото unsplash

  1. Підготовка лотка. Марлю або тонку тканину потрібно скласти в 7 шарів і рівномірно зволожити з пульверизатора.
  2. Посів. Насіння необхідно густо посипати по верхньому шару вологої марлі. Злегка збризкують водою. Лоток покривається поліетиленовою плівкою для збереження вологості та контейнер поміщається в тепле темне місце до проростання насіння.
  3. Догляд. Марлю необхідно збризкувати водою, якщо вона підсихає. Коли з'являться паростки, лоток потрібно переставити на підвіконня, де максимально світло.
  4. Через 1 – 3 тижні мікрозелень буде готова до зрізки.