Команда учених з Університету штату Айова, якою керує професор Мадан Бхаттачарія, провела дослідження, результати якого дають надію на захист сої від деяких з найбільш серйозних загроз, таких як синдром раптової смерті (SDS) і цистоутворюючої нематоди, повідомляє AgNews.
Цікаво Фрукти і овочі до Великобританії доставляють лише літаками: винен новий штам коронавірусу
Оскільки основною причиною втрати урожаю сої є саме SDS, то первинною метою дослідження було підвищення стійкості рослини саме до цієї хвороби.
Синдром раптової смерті сої виникає через грунтового гриба (Fusarium virguliforme), який вражає коріння рослини.
Симптоми хвороби зазвичай проявляються на листках після цвітіння. Одна з перших ознак – хаотичні жовті плями між жилками. Хворі рослини мають згнилі стрижневі й бічні корені, тому коли фермер зауважує знебарвлені листя, процес загибелі рослин вже фактично незворотній.
Ученим вдалося ідентифікувати ген, який забезпечує стійкість не лише до SDS, а й до інших шкідників.
Цей ген був виявлений в бобових і в деяких інших культурах, таких як какао, джут і бавовник. Експресія цього гена дуже швидко придушується після зараження Fusarium virguliforme, – розповів Мадан Бхаттачарія.
Науковці випробували трансгенні лінії з надлишковою експресією гена впродовж чотирьох вегетаційних сезонів. Вони виявили, що до 91% трансгенних рослин показали стійкість до SDS. Крім того, трансгенні рослини сої стали більш стійкими не тільки проти ґрунтового гриба Fusarium, а й проти павутинних кліщів, соєвої попелиці і, що найбільш важливо, соєвих цистоутворюючих нематод.
Вчені вважають, що подальші дослідження і випробування можуть встановити, що цей ген є "головним перемикачем" для захисту від безлічі патогенів та шкідників.