Впродовж останніх років Україна значно наростила імпорт м’ясо-ковбасних виробів. У 2020 році імпорт ковбас зріс до показника 4,7 тисяч тонн, що в 12 разів перевищує показник п’ятирічної давнини та вдвічі – 2019 року.
До речі Україна нарощує імпорт авокадо: що спричинило інтерес до алігаторової груші
Цікаво, що попри це частка імпортованих ковбас у загальній пропозиції на українському ринку залишається незначною – лише 1,4%.
Основними постачальниками м’ясо-ковбасних виробів в Україну є європейські країни. І якщо за обсягами продукції безумовно лідирує Польща (73%), то у грошовому еквіваленті перше місце посідає Іспанія (43%). Це свідчить про імпорт з Іспанії більш делікатесної групи, якою відома ця країна, – зазначила аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Експорт ковбасних виробів із України також зростає, однак його обсяги в порівнянні з імпортом значно менші. У 2020 році було експортовано 1,4 тисяч тонн, що в 2,6 раза вище за показника попереднього року.
Основними країнами-покупцями українських ковбас у 2020 році були Нігерія (25%), Грузія (21%), Азербайджан (13%), Йорданія (11%) та Молдова (5%).