100-тонна Княгиня: український сорт картоплі показує рекордну врожайність
Джерело:
Інститут картоплярства НААНУУкраїнський сорт картоплі Княгиня, створений в Інституті картоплярства НААНУ, дає урожай до 100 тонн з гектара і демонструє високу стійкість до посухи та хвороб.
Сорт Княгиня був зареєстрований у 2018 році – тоді заявлений потенціал урожайності цього овоча мав показник 68 тонн з гектара. Але під час недавнього Всеукраїнського дня картоплі на Черкащині співробітники Інституту картоплярства представили вже нові результати врожайності Княгині, вирощеної на демонстраційних полях – 81,9 тонни з гектара. Проте розробники запевнили, що на зрошенні можна отримувати і 100 тонн з гектара.
Зверніть увагу! Унікальні сорти фітнес-картоплі вивели в Німеччині
Наш популярний сорт Княгиня дає урожай за будь-яких умов, – каже Валентина Гордієнко, завідувачка лабораторії генетичних ресурсів Інституту картоплярства НААН. – Перевага української селекції – смакові якості, ми на це завжди орієнтуємося. Потім уже йде стійкість до хвороб. Причому ми працюємо саме над тими хворобами, які розповсюджені у нас – фітофтора, парша тощо.
Сорт картоплі Княгиня: характеристика і особливості
- Середньостиглий, столового призначення.
- Урожайність: 68 тонн з гектара.
- Вміст крохмалю: 11,4%.
- Споживчі якості: 8 балів.
- Стійкість проти хвороб: стійкий до звичайного патотипу раку і золотистої картопляної нематоди, високостійкий проти фітофторозу, відносно стійкий проти стеблової нематоди.
- Морфологічні ознаки: бульби світло-рожеві, округлої форми, м’якуш жовтого кольору, квітки червоно-фіолетові.
Українська картопля
Важлива Княгиня
Розвиток картоплярства – одне з пріоритетних завдань сільського господарства в Україні. Середня урожайність картоплі на вітчизняних полях становить у середньому лише 17 тонн з гектара, в той час як у Євросоюзі – 48 тонн. Тож поширення таких сортів української селекції як Княгиня може суттєво вплинути на загальну врожайність картоплі в Україні.
Україна картопляна
Україна – друга в світі країна (після Білорусі) за споживанням картоплі на душу населення. Але останнім часом українці стали споживати менше картоплі, залишаючись одним з найбільших виробників. Чому так відбувається? Читайте в матеріалі Агро24.