Про це свідчать дані, оприлюднені у розпорядженні Кабміну України №1333-р "Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку овочівництва на період до 2025 року", пише Перший діловий.

Зверніть увагу! ООН проголосила 2021-й роком овочів та фруктів

За даними Держстату України, площі вирощування овочів у сільськогосподарських підприємствах у 2015-2019 роках в середньому становлять 34,9 тисяч гектарів, а виробництво в незначних кількостях збільшувалося. Але частка роздрібних мереж, які під час продажу сплачують податок на додану вартість на овочевому ринку України, не перевищує 15%.

Статистичні дані також свідчать: якщо у 2015 році валове виробництво овочів становило 1,18 мільйонів тонн, то у 2016-2019 роках в середньому по 1,35 мільйона тонн.

У господарствах населення також площі вирощування овочів збільшувались. Так, у 2015-му вони становили 406 тисяч гектарів, у 2016-2019-му в середньому вже майже 414 тисяч гектарів. Як наслідок, збільшилося і валове виробництво овочів – з 7,44 мільйона тонн у 2015-му до 8,1 мільйона тонн у 2016-2019 роках.

Картоплі стали збирати менше


Урожай картоплі завищений

Експерти вважають, що звіти щодо врожаю української картоплі містять суттєві похибки – цифри надто перебільшені. Про це, зокрема, каже віце-президент Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Сергій Рибалко. Він упевнений, що традиційно озвучувана цифра – 20 мільйонів тонн у рік, не відповідає дійсності, і реальний урожай становить лише 60% від цього показника. Детальніше про це читайте в матеріалі Агро24 "Урожай картоплі в Україні: статистика дуже завищена".