Про це заявив віце-президент Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Сергій Рибалко, пише УНІАН. Він впевнений, що традиційно озвучувана цифра – 20 мільйонів тонн у рік, не відповідає дійсності, і реальний урожай картоплі становить лише 60% від цього показника.

Зверніть увагу! Дефіцит сховищ для картоплі: скільки площі не вистачає

За моїми даними, реальна цифра близька до 12 мільйонів тонн, – коментує Рибалко. – Більша частина врожаю викидається, віддається на корм худобі... Споживання картоплі в Україні становить близько 4 мільйонів тонн, виходячи з розрахунків Міністерства охорони здоров'я в 120 кілограмів картоплі на особу на рік, помножене на 34-36 мільйонів осіб, які постійно проживають на території країни.

Рибалко запевняє, що у 2020 році Україна імпортувала з-за кордону близько 500 тисяч тонн картоплі – або чверть всього внутрішнього ринку.

"Статистику необхідно вивести з тіні, оскільки вона використовується при створенні державної програми підтримки картоплярства", – додає виконавчий директор УАВК Оксана Руженкова.

Експертка відзначає, що "п'ятирічний план розвитку галузі будувався саме на цій статистиці". Більше того, при створенні програми підтримки галузі не використовувалися багато даних про виробників картоплі та їх плани на будівництво заводів і переробних підприємств.

Про неточну статистику врожаю картоплі в Україні свідчить той факт, що у 2020 році Україна почала імпортувати картоплю з Нідерландів і Польщі, бо там були помітно нижчі ціни. Але при цьому в картоплесховищах України зберігалося більш ніж вдосталь вітчизняної продукції.