Україна значно наростила імпорт свинини. У січні показник сягнув позначки у 1620 тонн, що на 64% більше за аналогічний період минулого року.

Цікаво В Україні обвалилося промислове кролівництво

Свіжа та охолоджена свинина складає 46% імпорту, решта – морожене м'ясо.

На ріст імпорту свинини вплинули три чинники:

  • закриття Китаєм імпорту з Німеччини в зв’язку зі спалахом африканської чуми;
  • ціни на свинину в ЄС нижчі за українські;
  • збільшення собівартості свинини в Україні.

Більшу частину імпорту – 77,5% – складає продукція країн Євросоюзу. Імпортна квота для країн ЄС дозволяє безмитне ввезення 20 тисяч тонн свинини на рік.

Також аналітики повідомляють, що ціни на півтуші в Україні ростуть, тому це може спровокувати ще більший ріст імпорту і перенасичення ринку пропозицією свинини.