Україна значно наростила імпорт свинини. У січні показник сягнув позначки у 1620 тонн, що на 64% більше за аналогічний період минулого року.
Цікаво В Україні обвалилося промислове кролівництво
Свіжа та охолоджена свинина складає 46% імпорту, решта – морожене м'ясо.
На ріст імпорту свинини вплинули три чинники:
- закриття Китаєм імпорту з Німеччини в зв’язку зі спалахом африканської чуми;
- ціни на свинину в ЄС нижчі за українські;
- збільшення собівартості свинини в Україні.
Більшу частину імпорту – 77,5% – складає продукція країн Євросоюзу. Імпортна квота для країн ЄС дозволяє безмитне ввезення 20 тисяч тонн свинини на рік.
Також аналітики повідомляють, що ціни на півтуші в Україні ростуть, тому це може спровокувати ще більший ріст імпорту і перенасичення ринку пропозицією свинини.