Щороку кава набирає все більшої популярності серед українців. За останні 5 років імпорт кави виріс на 63% і в 2020 році досяг рівня 48,4 тисяч тонн. Загальна сума імпорту складає 166 мільйонів доларів.

Цікаво Комп’ютери з меду і сала: дизайнери створили неймовірні пристрої

Половина кави імпортується в несмаженому вигляді і переробляється вже на території України. В основному каву Україна імпортує з європейських країн, які доводять зерна кави товарної кондиції (фасують, обсмажують, мелють, перетворюють в розчинну) та реалізують далі.

П'ятірка найбільших імпортерів кави в Україну у 2020 році виглядає так:

  • Польща – 23%;
  • Італія – 15%;
  • Німеччина – 9%;
  • В’єтнам – 9%;
  • Бразилія – 7%.

Згідно оцінок FAO, в 2018 році рівень споживання кави середньостатистичним українцем знаходився на рівні 1,2 кілограма в рік, хоча в 2000 році він становив 0,2 кг кілограма на рік на людину. За даним показником ми знаходимося аж на 86 місці в світі, значно поступаючись перш за все європейським країнам. Однак розпочата тенденція зростання рівня споживання кави продовжиться в найближчі роки, що однозначно призведе до подальшого зростання імпорту кави, – зазначила аналітик УКАБ Світлана Литвин.