За словами спеціалістів, оснона причина розтріскування черешні – це надлишок вологи під час дозрівання. Найнебезпечнішими є тріщини, що виникають безпосередньо перед урожаєм, повдіомляє журнал "Садівництво по-українськи".

Цікаво Диво-овоч: американський фермер виростив гарбуз вагою у понад тонну

За 3–4 тижні після цвітіння шкірка ягід перестає товститися. Під час дозрівання плоди інтенсивно збільшуються в розмірі на 400%. У результаті поверхня шкірки стає дедалі більшою, але одночасно тоншою й делікатною. Якщо після посухи випадає дощ або проводять полив, плоди поглинають велику кількість води, внаслідок чого шкірка тріскається в найслабшому місці.

Також повідомляється що значна частина води потрапляє у плід крізь шкірку після опадів. Ягоди не розтріскуються, доки концентрація розчинів у плодах і на плодах однакова. Коли тиск у плодах підвищується, утворюються дрібні тріщини, особливо навколо стебла й у верхній частині плоду. Крім того, тріщини плодів провокує злива в посушливу погоду.

Ефективні способи обмежити або зупинити цей процес:

  • вибирати для вирощування сорти черешні, що менш сприйнятливі до тріщин (наприклад, Vanda, Kordia або Regina);
  • застосовувати добрива (Са, Сu, N), що збагачують рослину сухими речовинами;
  • упродовж посухи зрошувати рослини, щоб зменшити ризик шоку зростання, який настає після посушливого періоду;
  • установити споруди, що захищають дерева від дощу;
  • використовувати кальцієвмісні добрива з низьким умістом азоту, які зміцнюють клітинні стінки.