Свинина подешевшала за місяць

Аналітики Асоціації "Свинарі України" повідомляють, що у червні 2024 року середні ціни на охолоджені м'ясні напівфабрикати зі свинини в Україні були в середньому на 1% дешевшими ніж місяцем раніше. Протягом червня охолоджене м'ясо свиней було доступнішим для українців ніж у кінці весни.

Читайте також Як змінились ціни на популярні продукти у червні

Середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини у перший місяць літа була на 0,9% чи 1,8 гривні за кілограм нижчою, ніж у травні та склала 191,9 гривні за кілограм. Утім, не усі м'ясні частини подешевшали, констатують аналітики.

Хоча середні ціни на свинину в червні знижувалися, цінники далеко не усіх напіфабрикатів відреагували однаково. Так, наприклад, лопатка та тазостегнова частина понизилися в ціні найсильніше – на 2,3% та 2,8% відповідно. Зіміна цін преміальніших вирізки і корейки була практично непомітною, адже середня ціна за місяць скорегувалася на 0,3% чи у межах 1 гривні за кілограм. Натомість, найпопулярніша в пікніковий сезон частина, ошийок, навпаки подорожчала за підсумками червня на 1,6%,
– розповіли в АСУ.

Аналітики зазначили, що крім зниження закупівельних цін на свинину на 10%, вплив на ціни на прилавку має і низка інших чинників, зокрема і додаткові витрати, пов'язані з адаптацією торговельних точок до відключення електропостачання.

За відгуками постачальників закладів роздрібної торгівлі, не усі з них змогли адаптуватися до форс-мажорних обставин роботи. Утім, вже в кінці місяця більшість гравців ринку призвичаїлися до нових реалій та організували свою роботу відповідно.

Крім того, галузеві аналітики відзначили, що зниження цін на свинину синхронізувалося з аналогічною динамікою цін на курятину (-0,8% проти середньої ціни у травні), тоді як яловичина додала 5%.