Найбільший стрибок зробили курятина в тушках і куряче філе, які подорожчали на 33% і 30,5% відповідно. Тим не менше, саме це м’ясо залишається найдешевшим в Україні. Суттєво зросла за рік і ціна м’яса великої рогатої худоби – на 22%. А найменше подорожчала свинина – всього на 4,6 %.
Зверніть увагу! Контрабанда і "сірі" схеми імпорту м’яса завдають величезні збитки Україні
Середня ціна м’яса в Україні у жовтні-2021
(гривні за кілограм)
- яловичина – 175,51 (144,82 у грудні-2020)
- свинина – 124,58 (115,8)
- куряче філе – 117,47 (91,7)
- курятина у тушках – 72,42 (55,96)
Ціна свинини зростала останнім часом, незважаючи на те, що закупівельна ціна на живця періодично зменшувалася – у жовтні, наприклад, на 2,2% порівняно з вересневим показником. Водночас на ринках і в магазинах у цей період свинина навпаки здорожчала, зокрема, лопатка і стегно – на 2,1% і 5,1% відповідно.
Чому так відбувається?
Зміна цін на свинину в мережах роздрібної торгівлі традиційно відстає від цінових коливань на ринку живця на 1 – 2 тижня, – пояснюють експерти аналітичного відділу Асоціації "Свинарі України".