Задня частина подорожчала найбільше після шиї: як змінилися ціни на свинину
Джерело:
АСУУ травні ціни на свинину були значно дорожчими ніж у квітні. Зокрема, збільшення спостерігалося на деякі конкретні частини тіла.
Свинина подорожчала
Минулого місяця динаміка цін закупівлі свинини та кінцевої її реалізації не була такою синхронною, як би цього хотілося.
Читайте також Кому можна не платити земельний податок
Якщо живець у травні був на 4,9% дешевший, ніж у квітні, то охолоджені свинячі напівфабрикати, навпаки, подорожчали на 2,5%. При цьому, найпомітніше підвищилися ціни на популярні у сезон пікніків свинячі ошийок та стегно — плюс 5,8% та 5,3% до середньої ціни у попередньому місяці. Проте інші частини також додали у ціні: корейка, вирізка та грудинка подорожчали на 2–2,6%,
– написали в Асоціації свинарів.
Цінова динаміка на ринку свинини у травні продемонструвала, що залежність роздрібних цін від внутрішніх котирувань на живець свиней забійних кондицій не безпосередня. Так сталося, бо споживчі ціни залежать від низки інших чинників на кожному з етапів виробничо-збутового ланцюга.
Втім, активність покупців впливає на ціну свиногосподарств, що й спостерігали на тлі послаблення торгівлі після великодніх свят,
– додали в Асоціації.
У травні ціни на курятину дещо знизилися, на відміну від цін на свинину. Середня ціна на охолоджені курячі напівфабрикати впала на 0,7%, або майже на 1 гривню за кілограм, порівняно з квітнем. Аналітики АСУ зазначають, що хоча середні ціни коливалися, загальний тренд наприкінці весни був більш стабільним і позитивно вплинув на споживання свинини.