Схрещування хурми віргінської та хурми східної дозволяє створити більш зимостійкі сорти та гібридні форми, ніж хурми східної. Вони дають більші плоди, а насіння у них менше, повідомляє журнал "Садівництво по-українськи".
Цікаво Найсмачніший овоч 2021 року: який продукт переміг
Урожай гібридних сортів більш транспортабельний та легкий. Також у гібридної хурми незначне або майже відсутнє осипання гілок та зморщування плодів.
Науковці виокремлюють підвищену зимостійкість великоплідних гібридів третього покоління (до 300 грам) сортів Гора Говерла, Гора Роман-Кош та Пам’ять Черняєва. Також згадуються придатні до вирощування в будь-якому регіоні України зимостійкі гібридні форми з невеликими плодами (до 80 грам), наприклад Соснівська та Чучупака. За своєчасного збору вони можуть зберігатися у звичайному прохолодному приміщенні близько двох місяців.
Гібрид Божий дар (до 100 гр) має помірну врожайність і зберігається близько місяця. Тверді плоди сорту Дар Софіївки (140-160 гр), що не потребує запилювачів та витримує до -27С, здатні зберігатися близько 3 місяців.