На сьогодні в Україні питання вмісту трансжирів у продуктах не врегульоване законодавчо. Але Верховна Рада вже прогосувала за відповідний законопроєкт у першому читанні – його підтримали 304 депутати. Документ встановлює обмеження при використанні трансжирів, норми з маркування і найголовніше – серйозні штрафи за порушення закону, зазначила голова Держпродспоживслужби України Владислава Магалецька у блозі на сайті "Новое время".
Зверніть увагу! Фальсифікат на прилавках: що найбільше підробляють, скільки штраф і як діяти покупцям
Зволікати з прийняттям цього важливого закону не можна. Україна має дуже швидко реагувати на світові та європейські тренди. Рецепт реформ простий – потрібно вводити європейські норми щодо безпеки та якості продуктів харчування, води, використання хімічних речовин тощо,
– відзначила Магалецька.
Яка ситуація у світі?
Щороку близько пів мільйона людей помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, що розвинулися через надмірне споживання трансжирів, запевняє ВООЗ.
У 42-х країнах, серед яких – Австрія, Угорщина, Польща, Німеччина, Нідерланди, Данія, Швеція, Норвегія, Фінляндія – вже діють законодавчі обмеження щодо використання трансжирів.
Однією з перших обмеження на трансжири ввела Данія. У 2003 році країна прийняла рішення щодо обов’язкових обмежень промислово вироблених трансжирів, й за рік воно набуло чинності. В результаті смертність від серцево-судинних захворювань у Данії суттєво знизилася вже за перші 10 років.
Важливо! Майже половина м'яса на українських прилавках – фальсифікат і неякісна продукція: як визначити