Дочірнє підприємство "Левона С" попри наявність обладнання для виробництва сухого картопляного пюре майже не випускає цієї продукції. Причина – висока вартість картоплі, яку вирощує підприємство.

До теми Імпорт картоплі в Україну за останні два роки виріс на фантастичні 2500%

Наприклад, у 2019 році собівартість картоплі в господарстві становила в середньому 3,5–4 гривні/кілограм.

Але останнім часом ми майже не виробляємо сухе картопляне пюре, бо через високу собівартість картоплі воно не може конкурувати з тим же російським, – сказав директор ДП "Левона С" Василь Левицький.

Дві третини врожаю підприємство продає та залишає на насіння, решту – переробляє на модифікований крохмаль, який значно дорожчий нативного.

Ринкова вартість нативного крохмалю — 21 гривня/кілограм, модифікованого — 50 гривень/кілограм.