Як розповів голова асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк, ціна на цукор в Україні декілька місяців на 30–40% перевищує світовий показник. Через це ціни на кондитерські вироби виросли щонайменше на 10%.
Цікаво Курятина "з пробірки": скільки коштуватиме лабораторне м'ясо ізраїльської компанії
Причини різні. Зокрема, це і світові тренди зростання цін на сировину АПК в умовах незрозумілих прогнозів подальшого впливу пандемії на світову економіку. Україна повторює світові сировинні цінові тренди, але з нашою внутрішньоукраїнською специфікою. Наприклад, ціна на цукор в Україні кілька місяців є на 30-40% вищою за світові ціни. Можна було б імпортувати цукор, але заважає заборонне мито, – сказав він.
Також Олександр Балдинюк розповів, що те саме стосується і зерна. Багато країн завбачливо закуповують пшеницю, жито, масло, щоб потім здійснювати товарні інтервенції, пом’якшуючи цінові диспропорції на внутрішніх ринках.
Україна експортує мільйони тонн зерна і фактично скасувала можливість застосування товарних інтервенцій. Внаслідок цього попри профіцит зерна його ціна тримається на дуже високому рівні.