Як овочі реагують на стрес: вражаюче дослідження
Джерело:
FreshplazaДослідники з Єврейського університету в Єрусалимі вивчили особливості реакції овочів на стрес. Вони представили ген флуоресцентного білка (roGFP2) у рослині картоплі, який чутливий до хімічних молекул стресу і за допомогою генетики перетворює рослину на сенсор.
Нестача води та низькі температури – найбільш поширений стрес, з яким стикаються рослини. Під час цього вони виділяють хімічні молекули антиоксидантів, такі як глутатіон, для нейтралізації вільних радикалів.
Цікаво Сильний гравець і зірка: про нові гібриди озимого ріпаку під систему Clearfield
Завдяки роботі ізраїльських дослідників рослини під напругою, що виробляють ці реакційноздатні молекули, стають флуоресцентними. Цю флуоресценцію можна виявити за допомогою спеціальної камери.
Це відкриття дозволить фермерам мати більше інфомації про свої рослини, реагувати на подразники та ефективно розпоряджатися водними та іншими ресурсами.
Відкриття протестоване на картоплі, але згодом його можна буде застосовувати і на інших рослинах.
Рослинний стейк вже в Україні. Більше про це читайте у матеріалі Агро 24 "Перший український рослинний стейк: виробники розкрили інгредієнти та секрети новинки".