Врожайний, стійкий, універсальний "Серпанок": українські вчені створили новий сорт жита
Джерело:
УкрінформСелекціонери з Волині представили новий сорт озимого жита "Серпанок". Його головні характеристики орієнтовані на використання у хлібопекарській галузі.
Створили "Серпанок" на Волинській державній сільськогосподарській дослідній станції Інституту картоплярства НААН України.
Науковий підхід Детектор їжі: український стартап створив унікальний додаток для виявлення шкідливості продуктів
Новий сорт озимого жита пройшов випробування на всіх сортодільничних станціях України, – каже завідувач лабораторії рослинництва та селекції дослідної станції Олена Нечипорук. – "Серпанок" отримав сертифікат і патент, що дає нам право займатися його широким розмноженням. Якщо традиційно жито висівалося приблизно у 20-х числах вересня – на початку жовтня, то цей сорт можна висівати навіть у 20-х числах жовтня.
Переваги "Серпанку"
Вчена запевняє, що "Серпанок" – урожайніший і продуктивніший, ніж попередні сорти озимого жита, які селекціонувала станція. Висота рослини 120 – 130 сантиметрів, завдяки чому жито стійке до вилягання, а його потенційна урожайність – 10 – 11 тонн.
Також "Серпанок" стійкий до хвороб, невибагливий і може рости на кислих ґрунтах, що несприятливі для пшениці. Для зони Полісся цей сорт може стати незамінною зерновою культурою у сівозміні.
Несподівано! На вигляд – яблуко, смак – банану: фермер з Індії шокував плодами манго
Універсальна культура
"Серпанок" розробили, в першу чергу, для випікання хліба, акцентує увагу заступник директора з наукової роботи дослідної станції Оксана Пузняк. Але його можна використовувати і для відгодівлі тварин.
Селекціонери вже найближчим часом планують розпочати вирощування "Серпанку", аби за рік забезпечити ним частину господарств.